Catatan

Menunjukkan catatan yang berlabel Tips Kehidupan

Cara Cepat Siapkan Tugasan Pejabat (Dokumen)

Imej
Mahasiswa memang tak boleh berpisah daripada tugasan assignment. Manakala bagi student tahun akhir, thesis adalah satu perkara yang wajib dan tidak boleh dielakkan (kecuali bagi beberapa kos).

Tidak dinafikan, wujud (bahkan ramai) mahasiswa yang buat kerja assignment hanya dengan salin daripada laman web, tanpa difahami apa yang ditampal dalam assignment. Ingatlah sahabat-sahabat bahawa kelakuan itu adalah terkeji.

Walaubagaimana hebat dan kerap sekali pun seseorang mahasiswa itu copy and paste, masih ramai yang tidak pandai menggunakan teknik yang cepat yang dicipta oleh pencipta komputer iaitu teknik shortcut.:D



Saya kongsikan di sini bukan untuk menggalakkan anda plagiat dalam menyiapkan assignment, tetapi supaya anda boleh manfaatkan kemahiran ini kelak. Ingat, kemahiran literasi komputer merupakan kemahiran yang diperlukan oleh majikan zaman sekarang!

Antara shortcut yang biasa dan wajib dihafal:

Ctrl + A = Select AllCtrl + B = Bold (tulisan tebal)Ctrl + C = Copy (salin)Ctrl + E =…

Fungsi Kalkulator Biasa Yang Ramai Orang Tak Tahu

Imej
Sejak GST dilaksanakan, saya rasa ramai orang sudah mulakan langkah penjimatan. Kalau anda tidak mula berjimat, maknanya anda memang kebal dengan GST. Saya dan isteri pun sama sudah mulakan langkah penjimatan. Antara langkah yang kami ambil mula-mula adalah beli kalkulator. Kalkulator yang saya beli tak mahal mana pun, hanyalah bernilai RM4.50 beli dari Mydin. Cukuplah untuk fungsi asas untuk membantu saya dan isteri membeli dengan lebih berhemah. Waktu saya demo penggunaan kalkulator pada isteri saya, isteri saya tak tahu beberapa teknik penggunaan kalkulator ini yang sangat mudah dan membantu membuat perkiraan untuk membeli-belah. Saya ini pun tahu sebab dahulu berpengalaman membantu abah saya meniaga jual ikan dan sayur pagi-pagi. Asas kalkulator ini memang biasanya dikuasai oleh para peniaga. Ok, sekarang saya nak kongsikan beberapa teknik penggunaan kalkulator yang tak ramai orang tahu/ tak manfaatkan. 1.Kalkulator asas biasanya dilengkapi dengan fungsi memori. Butang memori bias…

Tukar Tayar Baru MyVi SXi

Imej
Fuhh, tayar sudah mahu kena tukar. Tayar belakang sudah kembang-kembang bengkak-bengkak.

Bahana hari-hari jalan ikut jalan lori, tayar keretaku mahu ditukar. Kena tukar juga kalau tak malang yang menimpa.

Ingat! Malang tak berbau. Ada sejenis malang sahaja yang berbau iaitu...?? Hehe.

Ok, kali ni tukar tayar depan sahaja sebab tayar belakang masih boleh guna, walaupun hakikatnya teruk juga. Tapi dah kekeringan wang, apa boleh buat.

Sebelum pergi tukar tayar, Google dulu kedai mana ok dan dapat review yang meyakinkan. Jadi selepas operasi Google, maka terpilihlah "Kedai Tayar Temin" di Temin, Jerantut Pahang. Kedai ini diusahakan oleh seorang lelaki Bumiputera.

Bukan tak mahu ke kedai Cina, tapi orang kata:
Kalau nak servis murah, pergi kedai melayu. Kalau nak barang murah, pergi kedai Cina. Ok, nampak tak hak keadilan samarata kat situ? Hehe.

Saya ambil tayar saiz 14 jenama  sebab itu yang sesuai dan biasa untuk Perodua MyVi. Percuma kepala tiub.

Berapa RM bayaran untuk kal…

Apa Guna?

Imej
Apa guna bertilam empuk, kalau mata tidak mengantuk.  Biar baring di tepi dapur, tapi tidur nyenyak berdengkur. 
Apa guna gaji banyak, kalau barang naik mendadak.  Biar saja gaji rendah, tapi barang harganya murah. 
Apa guna suami tampan, kalau perangai macam syaitan.  Biar rupa hodoh, tapi tidak bodoh. 
Apa guna suami ada, tapi tak bagi nafkah dan tak kerja.  Biar hidup seorang, nak buat apa tak siapa yang larang. 
Apa guna isteri cantik, kalau akal tidak cerdik.  Biar rupa tidak menawan, tapi baik hati di dalam. 
Apa guna banyak isteri, makan pakai urus sendiri.  Biar isteri seorang saja, makan pakai sudah tersedia. 
Apa guna anak ramai, kalau amanah tak tertunai.  Biar anak sedikit, tapi beriman dan cerdik. 
Apa guna kenduri besar-besaran, kalau kahwin hanya sebulan.  Biar kenduri sekadar saja, tapi jodoh kekal bahagia. 
Apa guna lauk banyak, kalau semua tidak enak.  Biar lauk hanya satu, tapi sedap rasa dan bau. 
Apa guna makan banyak, kalau semua tak berkhasiat.  Biar makan sediki…

Dahsyatnya Qiamullail: Tips Bangun Malam

Imej
Saya sekarang sedang menyiapkan tesis bagi mendapat sijil Diploma. Tajuknya adalah berkaitan keperibadian pendakwah. Antara sifat pendakwah adalah rajin bangun malam. Untuk itu, saya ingin mengajak semua rakan dakwah untuk melazimi diri dengan ibadah ini. Memandangkan ianya adalah satu perkara yang berat, maka saya ingin berkongsi tips-tips bangun malam untuk beribadah. Tips-tips ini mengambil kira aspek persediaan jasmani dan rohani:


________________________






Menurut Syeikh Muhammad Solih al-Munajjid, terdapat beberapa faktor penting yang dilihat boleh membantu umat Islam untuk bangun bagi melakukan solat di tengah malam seperti di bawah ini:

1. Ikhlas kepada Allah dalam setiap tindakan yang dilakukan bagi meraih keredaan-Nya, iaitu melakukan solat malam dengan merahsiakannya daripada pengetahuan orang ramai, ia bertujuan supaya tidak ada rasa riak dalam diri.

2. Hendaklah bagi orang yang melakukan solat malam itu mempunyai perasaan dalaman, bahawa Allah SWT menjemputnya untuk bangun di t…

Tips Berbelanja Cara Orang 'Kaya'

Imej
•    Senaraikan keperluan yang hendak dibeli agar tidak terbeli barang-barang yang tidak perlu. •    Jangan membeli-belah semasa lapar. Keadaan lapar mendorong kita membeli lebih daripada yang diperlukan. •    Jangan membawa wang yang berlebihan daripada  anggaran harga keperluan yang disenaraikan. •    Lakukan pembelian keperluan secara sekaligus, jangan membeli secara sedikit-sedikit kerana ini akan menyebabkan kita sering ke kedai. •    Beli barangan keperluan secukupnya. Pembelian yang berlebihan adalah membazir. •    Pastikan barang-barang yang hendak dibeli mempunyai harga yang berpatutan. •    Elakkan membawa ramai ahli keluarga bagi mengelakkan pembelian yang terkeluar daripada senarai. •    Berubah kepada produk generik (house brand) dan utamakan Barangan Buatan Malaysia. •    Lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran berbanding makanan yang diproses. •    Gunakan bakul semasa membeli belah berbanding troli. •    Jangan terpedaya dengan jualan promosi, jualan murah dan potongan harga…

10 Tips Membeli Kereta Terpakai

Imej
Apabila mahu membeli kereta melalui iklan yang disiarkan di akhbar, atau di mana-mana, kita sewajarnya menentukan penjual kereta itu tulen atau sebaliknya kerana ada penjual kereta terpakai menyiarkan iklan seolah-olah merekalah pemilik sebenar kereta berkenaan bagi menambah keyakinan pembeli bahawa mereka sebenarnya berurusan langsung dengan pemilik. Ketika membuat panggilan telefon untuk bertanya mengenai kereta yang diiklankan itu, kita harus bijak supaya tidak terpedaya dengan orang yang menjawab panggilan. Seboleh-bolehnya tegas tetapi bukan kasar ketika bercakap. Jika berasa sangsi, mungkin kerana pelbagai helah diberi, sebaiknya hentikan urus niaga itu, jangan membuang masa. Antara tips membeli kereta adalah: 1. Jangan beli keta yg sudah modified termasuk
- lowered
- sport rim yg terlalu besar dan bukan original
- dashboard yg berlubang2 akibat pasang meter aksesori atau speaker
- tinted terlalu gelap
- warna asal sudah ditukar
- enjin asal sudah ditukar termasuk turbo 2. Jangan beli ke…

6 tip Terbaik Untuk Pembeli Rumah Kali Pertama

1. Membeli rumah buat kali pertama adalah satu saat terindah pada diri kita. Ketika itu mungkin anda mencari dan menunggu harga hartanah jatuh keparas yang rendah sebelum kadar faedah pinjaman bank mula kembali naik dan sekaligus memusnahkan impian anda untuk membuat pinjaman. Bagaimana memilih pinjaman? bergantung pada saiz deposit yang anda peruntukkan. Jika cukup besar saiz deposit anda maka boleh la anda memilih kadar pinjaman tetap (fixed rate) semasa kadar faedah kita sedang rendah. Jika deposit anda kurang, nasihat saya pergi ke pinjaman mengikut BLR. Kenapa? Kepada pendeposit besar. Tindakan ini menunjukkan mereka benar-benar ingin tinggal dirumah tersebut buat tempoh masa yang lama. kebanyakkan pelabur amat suka memilih pakej BLR untuk pinjaman hartanah mereka. Tetapi ini tidak bermakna semua orang yang ambil BLR adalah pelabur, Mungkin buat masa ini belum cukup deposit, tetapi tidak mengapa perlahan-lahan lah. 2. Buat kali pertama, Mungkin anda rasakan anda mampu dan gaji anda…