Catatan

Menunjukkan catatan yang berlabel kerjaya

Cara Cepat Siapkan Tugasan Pejabat (Dokumen)

Imej
Mahasiswa memang tak boleh berpisah daripada tugasan assignment. Manakala bagi student tahun akhir, thesis adalah satu perkara yang wajib dan tidak boleh dielakkan (kecuali bagi beberapa kos).

Tidak dinafikan, wujud (bahkan ramai) mahasiswa yang buat kerja assignment hanya dengan salin daripada laman web, tanpa difahami apa yang ditampal dalam assignment. Ingatlah sahabat-sahabat bahawa kelakuan itu adalah terkeji.

Walaubagaimana hebat dan kerap sekali pun seseorang mahasiswa itu copy and paste, masih ramai yang tidak pandai menggunakan teknik yang cepat yang dicipta oleh pencipta komputer iaitu teknik shortcut.:D



Saya kongsikan di sini bukan untuk menggalakkan anda plagiat dalam menyiapkan assignment, tetapi supaya anda boleh manfaatkan kemahiran ini kelak. Ingat, kemahiran literasi komputer merupakan kemahiran yang diperlukan oleh majikan zaman sekarang!

Antara shortcut yang biasa dan wajib dihafal:

Ctrl + A = Select AllCtrl + B = Bold (tulisan tebal)Ctrl + C = Copy (salin)Ctrl + E =…

Perjalanan Menuju Impian - Jutawan Internet in making

Imej
Alhamdulillah bisnes makin maju. Hehe. Bisnes apa tu?

Tiba-tiba terjebak pula dalam bisnes internet. Tak pernah-pernah pasang impian untuk jadi seorang web developer.

Sekarang dah ada beberapa syarikat minta buatkan laman web untuk syarikat mereka. Almaklumlah di zaman yang serba canggih ini, mana-mana bisnes yang tidak ada laman web sendiri, mereka sudah hilang 70% daripada prospek mereka.

Apa tidaknya. Kalau tanpa internet, prospek pelanggan mereka hanyalah dalam lingkungan kejiranan dan penempatan mereka sahaja. Tetapi dengan internet, mereka boleh melebarkan sayap mereka ke seluruh dunia.

Macamana boleh tiba-tiba terlibat dengan bisnes bina laman web ni?

Semuanya bermula dengan kursus ko-kurikulum Pembangunan Laman Maya yang saya masuk sewaktu di Tahun 1 USIM. Dari situ tercetus minat. Tapi hanya minat-minat sahaja. Saya ni memang suka explore benda-benda yang baru. Tapi kemudian cepat jugalah hilang minatnya.

Actually, sikap begini tak bagus. Betul kita akan cepat belajar banyak…